Непоказвани досега рисунки на Илия Бешков  са включени в изложбата

...
Непоказвани досега рисунки на Илия Бешков  са включени в изложбата
Коментари Харесай

Рисунки на Илия Бешков показва Градската художествена галерия

Непоказвани до момента рисунки на Илия Бешков  са включени в изложбата от негови произведения „ Илия Бешков – пристрастености и свят “, която се открива в Градска художествена изложба - Пловдив. В нея са експонирани над 150  карикатури  на огромния занаятчия на рисунката. Те са  притежание на обществени и частни сбирки, част от тях са и от архива на фамилията на Бешков с неговата фамозната „ Черна тетрадка “ с размишления  за времето у нас през 1950г. 

Изложбата „ Илия Бешков – пристрастености и свят “  идва в Пловдив след огромния и триумф в залите на Софийска градска художествена изложба през октомври. Куратор на изложбата „ Илия Бешков – свят и пристрастености “ е  изкуствоведа Красимир Илиев, организатор в СГХГ. За eкспозицията в Пловдив са събрани над 150 рисунки, благосъстоятелност на Художествена изложба „ Илия Бешков ”- Плевен, Националната изложба и Софийска градска художествена изложба. Особен интерес съставляват творбите от архива на семейство Бешкови, както и от частните сбирки на  пловдивчанина Димитър Инджов и Иво Димитров, които публиката може да види за първи път.

Илия Бешков (Черна тетрадка, списък на семейство Бешкови): „ Обичам хората. От нищо друго не се умилявам, не се гнуся, не рева и не прималявам от боязън, както от хората. И никой не ме убеждава в безсмислието на живота ми, както типът на първия срещнат човек. Цялата мъка на своя живот аз трансформирам в откровена и чиста усмивка, с която подарявам първия срещнат човек. Прониквам през облеклата, плътта, през костите (до дедите му и виждам родените и неродени деца) и изтръпвам пред това печално тяло, което той храни, почесва и не познава. “ 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР